ideeën voor de Zaanstreek van studioKRAMER

studioKRAMER lanceert op onregelmatige basis stedebouwkundige, architectonische of landschappelijke  ideeën, waarvan zij vindt dat ze de ruimtelijke kwaliteit en de identiteit van de Zaanstreek versterken kan

2018

gevels aan de Gedempte Gracht

aan de Gedempte gracht komen op de locatie van de vroegere Peek en Cloppenburg twee gevels voor Hunkemöller en CoolCat.

later hier meer informatie

2017

Voetbrug van Monet

StudioKRAMER is op zoektocht naar de locatie van ‘Passerelle à Zaandam’ van Claude Monet.

binnenkort hier meer informatie

2016

StudioKRAMER heeft het plan opgevat om een buurtschapje met ‘klaine hoissies’ (tiny houses) op te zetten in de Zaanstreek.
Zorgvuldig ontworpen geprefabriceerde huisjes die zeer duurzaam, verplaatsbaar en flexibel zijn.
Hoge kwaliteit – lage footprint

lees hier meer

2016

stadswandeling ‘een streep door de stad’

Deze wandeling van Babel gaat letterlijk dwars door Zaandam. Van west naar oost wordt verteld over de betekenis van de Zaan voor de ontwikkelingsgeschiedenis van het landschap en de stad.
Binnen een afstand van enkele kilometers passeren evenveel eeuwen. het verhaal gaat onder meer over het veenweidegebied en bij de kenmerkende padenstructuur. Maar deze wandeling gaat evengoed over het combineren van industriële bedrijvigheid met woningbouw, het naoorlogse bouwen en de recente vernieuwing van de binnenstad van Zaandam.

op 28 september 2016 werd een gedeelte van de wandeling uitgezonden op Zaanradio:

2015/2016

lantaarntjes langs de Zaan

studioKRAMER ontwierp het sluishuisje bij de Groote Sluis als een lantaarntje dat verwijst naar het waterlandschap van die plek. Hoe leuk zou het zijn als er verscheidene lantaarntjes zouden komen langs de Zaan, die het verhaal van het veenweidegebied vertellen?

2015

  • industriestapelgebouw

De Zaanstreek zet zich goed op de kaart met een nieuw stapelgebouw dat zijn uiterlijk ontleent aan het industriële erfgoed, waar het zoveel van haar identiteit aan dankt.
Op een plek aan het Noordzeekanaal, bijvoorbeeld naast De Vrede, of op eiland Bloemendaal naast Brokking of daar juist bovenop, of aan de rand van het Guisveld achter station Wormerveer… of én.
lees hier verder

2014

boothuis bij theehuis van Monet

Het is een rommeltje in 2014 bij het zicht op het tafereel dat Monet in 1871 schilderde. studioKRAMER maakte een ontwerp voor een passender boothuis voor de brandweerboot, dan de drijvende container die daarvoor gebruikt werd.
Ondertussen (2016) zijn er andere plannen voor dit hoekje van de Zaan. wordt vervolgd!

2014

workshop ‘bouw je eigen Zaanse droomhuisje’

Al een aantal jaar levert studioKRAMER via Fluxus workshops op basisscholen, waar iedereen z’n eigen droomhuisje mag ontwerpen en maken in de vorm van een maquette. Alle huisjes samen tot een Zaans pad of een heus Inntel-stapelgebouw.

2013

Sjoerd Soeters pleit voor het terugbrengen van een herkenbare beukmaat van de verschillende panden op de Gedempte Gracht. Hierin kunnen wij ons geheel vinden – sterker nog, wij zouden graag het oude pand ‘Ons Huis’ terugzien op deze lokatie.
In een verschijningsvorm die past bij deze tijd! Geen Zaans Groen in dit geval, maar wel met respect voor de geschiedenis.
lees hier verder

2013-2016

hockeyvereniging in Zaandijk

Paul Kramer heeft zich in het ‘Theehuisberaad’ ingespannen om de Zaanse hockeyclub De Kraaien te verhuizen naar de droomlocatie Fortuinweg. Dit is inmiddels door een raadsbesluit bekrachtigd.

2013

studioKRAMER heeft voor het buurtteam een paar voorstellen gemaakt om te laten zien dat met relatief eenvoudige ingrepen de Russische buurt flink verbeterd kan worden.

lees hier verder

2013

stadswandeling ‘Zaanse houtbouw’

als architectuurgids bij Babel heeft Paul Kramer met Frnk Bakker en Louis Groen een stadswandeling gemaakt die van het oudst overgebleven huisje van Zaandam – het Czaar Peterhuisje, 1632 – tot aan de nieuwe ontwikkelingen in het centrum an Zaandam, zoals het stadhuis (2012) en het Inntelhotel (2011) voert. onderweg is er een toelichting over de wereldberoemde Zaanse houtbouw…

klik hier voor de rondleidingen van Babel

2013

‘tafel in de keuken’ in de chokoladefabriek

Eric van der Eerden van Odibaan heeft het idee voor een mensa, waar je goedkoop goed kan eten, in de chocoladefabriek van Verkade gelanceerd. studioKRAMER dacht mee en verzorgde de opzet voor indeling, sfeer en beeld.
ondertussen is er een nieuw restaurant de Koekfabriek gevestigd.

20xx

diverse invullingen

studioKRAMER maakt regelmatig  voorstellen voor kleine invullingen in Nieuwe Zaanse houtbouw.

2012-2015

studioKRAMER is in 2012 begonnen me het opzetten van een moderne variant van de beroemde Zaanse houtbouw.
op de website studioDROOMHUIS.nl kan u uw Zaanse droomhuis formeren en bestellen.

2010

Wormer kolommen

studioKRAMER heeft met kunstenaresse Katrine van Klaveren een aantal voorstellen gedaan om de monumentale gietijzeren kolommen van de Van Gelder fabriek te hergebruiken in de openbare ruimte van Wormer.

2009

1000 molens

studioKRAMER heeft met Pieter Brand het idee opgevat om weer 1000 molens in de Zaanstreek te realiseren. Onder de naam Zaanse Wind….

klik hier voor de sneak preview van destijds

168-09-06-30-boekje-uitsnede

2008

studioKRAMER heeft in samenwerking met Pieter Brand in 2008 een plan gemaakt voor eiland Bloemendaal.

lees hier verder

2007

kunst4kidz

altijdKIDZ organiseerde in 2007 een kunstestafette voor kinderen. Vele weekenden werden er prachtige dingen gemaakt op de Gedempte Gracht in Zaandam. Zaanse kunstenaars gaven de workshops.
niet alleen de organisatie werd mede verzorgd door studioKRAMER, maar ook verscheen er elke week een strip in het Noord Hollands Dagblad over de manifestatie.
nog even te zien op altijdKIDZ.nl

2005

openluchttheater

altijdKIDZ heeft voorgesteld om in plaats van de verloederde en op te knappen speeltuin op het Sacharovplein een openluchttheatertje te bouwen voor kindertheater. tegelijkertijd is het een speel- en klimplek voor de jeugd. studioKRAMER maakte er de beelden bij.

2003

hotel aan de Zaan

studioKRAMER tekende deze schetsen van een hoteltoren naast het Zaantheater, vlakbij de beoogde cruiseterminal, vele jaren voordat hoogbouw naast de Albert Heijn/Rabobanktoren in het centrum van Zaandam bespreekbaar werd.