Oost West, Thous best!

klik hier voor de link naar het artikel

‘Oost west Thous best!’
Tiny Houses, de oplossing voor woningnood onder Zaanse jongeren

Oost west Thous best! Een Artist Impression van Studio Kramer (Impressie: Studio Kramer)


ZAANSTAD – Raadslid/vice-fractievoorzitter Jan de Vries van D66 kreeg onlangs een ‘flashback’ toen hij de jongeren in de raad hoorde vertellen over hun woningnood. De woonproblemen bij jongeren in de jaren vijftig zijn namelijk te vergelijken met het tekort van nu, zo blijkt. Dus moet er actie komen vond De Vries. “Om Zaanstad bewoonbaar te houden zijn creatieve ideeën nodig en daadkracht.” Laat het daar nu bij ’t Lokaal in Wormerveer niet aan ontbreken. Een brainstorm naar oplossingen voor het gebrek aan woningen werd daar direct op de agenda gezet. De gesprekken aan de lange tafel hebben geleid tot ontwerpplan ‘Thous’, een buurtschap met woningen (aka Tiny Houses) die op braakliggende plekken in de Zaanstreek kunnen worden neergezet. Het belooft een van de grootste maatschappelijke projecten in de Zaanstreek te worden.

door Yvette van der Does
We gaan even terug in de tijd. Het pad naar Thous werd als volgt aangelegd: Raadslid de Vries sprak, naar aanleiding van de gesprekken met de jongeren, ondernemer Dick Dekker over het tekort aan woningen voor jongeren. Opgave-manager David Kooi van ’t Lokaal werd vervolgens door hen bijgepraat en zo ontstond het idee voor een brainstorm. De juiste koppen werden bij elkaar gebracht in een werkgroep voor een realistisch plan voor nieuwe woonvoorzieningen. Het plan voor Thous – zo snel kan het soms gaan – ligt nu op tafel bij de lokale politiek.

Jongeren

“Dit project gaat echt het verschil maken!” zegt Kooi, overtuigd van het plan in deze eerste opzet. “Er komen in Zaanstad Tiny Houses, voor en door jongeren. De politiek buigt zich nu over financiën en geschikte locaties. Er is ook al een plattegrond met daarop de potentiële geschikte standplaatsen voor de toekomstige woningen.”
Enthousiaste professionals van StudioKRAMER (ontwerp), leerwerkbedrijf Werkom (bouw) en Triasvmbo (uitvoering) vormen de werkgroep die de huisjes gaan produceren. De naam is er al: Thous! Tineke Alberts van Triasvmbo: “Met deze naam heb je het hele project in een woord uitgelegd: Tiny Houses, ut huis, to us, een thuis, en dan vooral op dit moment voor jongeren.” Architect Paul Kramer heeft al jaren een passie voor Tiny Houses. Zijn ontwerpen voor het Zaanse Thous waren dan ook snel getekend. Jacco de Kroon, Dennis Verhoeven en Evaline Allijn van Leerwerkbedrijf Werkom zijn van de werkgroep Thous en gaan de bouw coördineren. De techniekafdeling van het Triasvmbo wordt speciaal aangepast op deze bouwmethode. De leerlingen kunnen daar straks veel praktijkervaring mee opdoen.

Leefgemeenschap

Alberts laat op de Artist Impression van StudioKRAMER (zie foto) zien hoe het voor een jongere straks wordt om in een Thous te wonen. “Hoe leuk is dit!”, vertelt ze enthousiast. “Je bent jong en je gaat op jezelf. Je hebt niet veel nodig, je bent veel buiten en hebt de vrijheid om met anderen een leefgemeenschap op te zetten. Je kiest daarbij voor comfort of voor off-grid (niet aangesloten op het net). Je Thous is ook nog duurzaam gebouwd: er liggen zonnepanelen op je dak en op het gemeenschappelijke terrein heb je een moestuin voor biologische groenten. Op een aparte plek kun je bij elkaar komen en je was doen. En las but not least: het is betaalbaar! Thous is tevens demontabel en verhuisbaar dus mocht je op termijn in een groter huis gaan wonen dan kan Thous ook als tuinhuis dienen, atelier of kangoeroewoning voor een volgende generatie!”

Financiële plaatje

Op dit moment wordt er alles aan gedaan om het financiële plaatje voor jongeren in kaart te brengen. Huren, kopen of huurkopen, het moet mogelijk zijn om voor iedereen een kans te creëren. Vooralsnog wordt er gestart met een pilot van twintig huisjes. “Wees vooral niet verbaasd als straks deze ‘Zaanse bouw’ (de huisjes zijn op de traditionele Zaanse houtbouw geinspireerd) te zien is op de talloze onke en loze plekken in de Zaanstreek”, waarschuwt Alberts met een lach. “Het is toch belangrijk dat onze jeugd zich Thous blijft voelen in de Zaanstreek en hier wil blijven wonen? Wij zeggen: ‘Oost west Thous best!'”
Meer informatie over project Thous is te vinden op: www.thous.nl en als je ook een goede plek weet neem dan contact op met de werkgroep via: info@thous.nl

Artikel geplaatst op woensdag 06 februari 2019 – 09:16
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *