Ons Huis terug op de gedempte gracht

Sjoerd Soeters pleit voor het terugbrengen van een herkenbare beukmaat van de verschillende panden op de Gedempte Gracht. Hierin kunnen wij ons geheel vinden – sterker nog, wij zouden graag het oude pand ‘Ons Huis’ terugzien op deze lokatie.
In een verschijningsvorm die past bij deze tijd! Geen Zaans Groen in dit geval, maar wel met respect voor de geschiedenis.
Ons Huis was een ikoon in Zaandam, in 1896 gebouwd als vakbondsgebouw voor bootwerkersvereniging ´Eensgezindheid´, vergelijkbaar met de diamantbeurs in Amsterdam dat net iets later gereed kwam.
Qua architectuur helemaal passend in die tijd van Berlage en zijn voorliefde voor de Italiaanse bouwkunst met een toren aan de zijkant.
De sobere, robuuste gevel weerspiegelt de kracht van de arbeidersvereniging. in 1967 werd het afgebroken.
Ernaast het eveneens stenen pand van de drogisterij.

Wat zou het toch prachtig zijn als Zaanstad weer een in het oog springend initiatief gaat hebben, in navolging van de Zaanse Schans en Inverdan, waar de hele wereld naar wil komen kijken.
De voorgevel van Ons Huis printen als voorzetgevel van de HEMA, op de oorspronkelijke plaats zou dit kunnen verwezenlijken.
In Amsterdam-Noord wordt een grachtenpand in 3D geprint op ware grootte. zie: www.kamermaker.com. modern, gedurfd, voortbouwend op de
geschiedenis….
Wij zien het zitten!

krant221-hema-ons-huis-klein

krant_strip

221-131105-opzet-3dprint